FAQ
Varför är brevet skrivit med så hård ton
Det var inte meningen att brevet skulle uppfattas hårt, men styrelsen ville samtidigt vara tydlig.
Vad ska pengarna gå till?
Frågan förutsätter att många väljer att betala den högre avgiften istället för att bidra med en arbetsinsats. Om så skulle bli fallet kommer pengarna att gå till att avlöna arbetskraft som utför de arbetsuppgifter som vi medlemmar inte vill utföra ideellt.
Vad går alla pengar till idag?
Utöver alla de avgifter som en tävlingssimmare betalar subventionerar Karlskoga Simförening varje simmare med ytterligare 10’000 till 25’000 kronor per år. Pengarna går till startavgifter, mat och logi vid tävlingar och läger, hyra av Strandbadet, löner, utbildning, transporter till tävlingar och läger, licensavgifter och avgifter till förbund och distrikt.
Var får vi pengar från idag?
Den i särklass största inkomstkällan idag är vår breddverksamhet. Förutom att vara en viktig rekryteringskälla är simskoleverksamheten viktigt för att hålla kostnaderna låga för våra tävlingssimmare. Utan breddverksamheten hade avgifterna stigit med 6’000 kr per simmare och år.
Har Karlskoga Simförening dålig ekonomi?
Ja, så är det tyvärr. Inflödet av pengar har kraftigt minskat på grund av minskat ideellt arbete, och styrelsen har inte höjt avgifterna för våra tävlingssimmare i den takt som behövts. Ackumulerat resultat för 2016 och 2017 är över 250’000 kronor minus.
Har styrelsen tänkt på att det här kan innebära att många väljer en annan idrott än simning?
Det är naturligtvis tråkigt om man valt simning som idrott bara för att man tidigare inte behövt att hjälpa till och att det samtidigt har varit en relativt billig idrott, men det är en risk som vi måste ta. Om vi inte lyckas vända den negativa utvecklingen avseende engagemanget kommer föreningens verksamhet helt att försvinna och kassan vara tom.
Räcker det med att man är tävlingsfunktionär vid våra tävlingar för att slippa den högre avgiften?
Nej, det räcker inte. Däremot har man gott och väl bidragit med en arbetsinsats om man ingår i den arbetsgrupp som plockar fram och städar undan efter våra tävlingar.
Måste man sitta med i en kommitté med regelbundna möten?
Nej, det är inte meningen. Man väljer dock inom vilken kommitté man vill vara behjälplig med en arbetsinsats.
Vad är skillnaden mellan att vara med i en kommitté eller vara behjälplig i en kommitté?
Medlemmarna i en kommitté har beslutanderätt på delegering av styrelsen inom sitt verksamhetsområde.
De som är behjälpliga i en kommitté, ingår i någon av arbetsgrupperna som kommittén ansvarar för. Exempelvis i arbetsgruppen som ansvarar för att plocka fram, och städa undan efter våra tävlingar.
Vilka arbetsuppgifter kommer man att tvingas att utföra?
Man kommer givetvis inte att tvingas att utföra en viss arbetsuppgift. Däremot kommer respektive kommitté sammanställa vilka arbetsuppgifter som behövs utföras och föreslå en fördelning på bästa sätt bland de som vill vara behjälpliga.
Jag har inte tid att hjälpa till!
Då vi förhoppningsvis blir många som hjälper till, så kommer inte arbetsuppgifterna att bli särskilt tidskrävande över året.
Har man absolut ingen tid över för att engagera sig i Karlskoga Simförening, så är det väl fullt rimligt att betalar en högre terminsavgift.
Hade det inte varit bättre att bjuda in till ett möte och be om hjälp, istället för att tvinga alla att hjälpa till?
Historiskt har det varit föräldramöten med tävlingssimmarnas föräldrar varje termin, men dessa möten har inte genererat nämnvärt många nya engagerade. Dessutom har mötena oftast endast besökts av redan engagerade föräldrar. I det läge som vi nu befinner oss i, ansåg styrelsen att den här åtgärden skulle generera avsevärt större effekt.
Varför valde styrelsen att skicka ut det här brevet just nu?
Vi kan inte vänta längre. Vi måste få balans i vår ekonomi, och vi måste engagera fler som hjälper till.